måndag 4 mars 2013

Smarrig sparrissoppa


Idag gjorde Monica Ahlbergs smaskiga sparrissoppa till lunch, den är helt fantastiskt god. Jag har tänkt att göra den ett bra tag, men det har varit så vansinnigt dyrt med färsk sparris. Idag  när jag handlade fanns det sparris till kanonpris, så då passade jag på köpa ett helt gäng och svängde ihop den smarriga soppan.

SPARRISSOPPA 4 portioner
500 g grön sparris (2 buntar)
1 stor schalottenlök
Smör till pannan
2 buljongtärningar, höns- eller grönsaksbuljong
2½ dl grädde
Flingsalt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Skala och hacka schalottenlöken. Skär bort nedre delen på sparrisarna och dela dem i bitar. Spar några fina knoppar till garnering.
Hetta upp en panna med smör och stek löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg.
Tillsätt sparrisbitarna och häll på vatten plus buljongtärningar. Koka upp och låt sedan sjuda sakta i ca 5 minuter eller tills sparrisbitarna är helt mjuka. Mixa till en slät soppa.
Tillsätt grädden och de sparade sparrisknopparna. Koka upp och dra från plattan. Smaka av med salt och peppar.

TILL SERVERING OCH GARNERING

Fördela sparrissoppa i glas eller koppar. Lägg i en klick crème fraiche, och en klick forellrom.
Stick till sist ner några sparrisknoppar i varje glas. Servera med ett gott bröd.

1 kommentar: