fredag 7 juni 2013

Magproblem


Jag har haft problem med min mage i hela mitt liv. Som liten, bara några månader gammal, matvägrade jag på grund av detta. Jag kan plötsligt få fruktansvärda magsmärtor när jag har ätit, blir fruktansvärt illamående och kräks och sen blir jag helt utmattad och måste sova i timmar, i bland dagar.
Som barn åt jag så lite som möjligt för att undvika magsmärtorna, jag var väldigt liten och smal och fick alltid höra att jag åt som en sparv. När jag gick i högstadiet var mina läkare rädd att jag skulle få anorexia på grund av att jag åt så lite, då kollade de min vikt regelbundet och noga och jag fick en gräns på vad jag minst fick väga. Magproblemen gjorde även att jag hade väldigt mycket frånvaro i skolan, det var ständiga möten med lärare och läkare om detta. Under högstadiet, när jag mådde som sämst, hade jag 60% frånvaro i skolan, men jag halkade aldrig efter i skolarbetet.

Under hela min uppväxt har jag gjort alla slags läkarundersökningar som finns, alla möjliga röntgen, testat mediciner, träffat specialister, ätit mjölkfritt, glutenfritt, vegetariskt, mm,mm. Det enda jag vet med säkerhet är att jag inte tål är paprika, torskfiskar och natriumglutamat.
Natriumglutamat, glutamat eller MSG (efter det engelska namnet monosodium glutamate) som har beteckningen E621, är en smakförstärkare, ett slags salt som används i mat för att man ska slipper krydda så mycket, det förstärker helt enkelt smaken på maten. De blandas i olika färdigmat, snabbmat, pulversoppor, kryddblandningar, chips, pulversåser, buljong, processat kött som korv, skinka, mm och så finns det i asiatisk mat, främst Kinesisk. På Kinarestauranger har de stora tunnor med glutamat som de blandar i maten. Glutamat finns även naturligt i olika matprodukter och kalas även för den femte grundsmak, Umami, den finns i t.ex. sojasås, ostar, skaldjur och valnötter. Jag är inte allergisk mot den naturliga glutamaten, utan bara en tillsatta. Den tillsatta glutamaten finns i så mycket mat, så ibland är det omöjligt att veta om den finns i maten eller inte. Står det bara kryddor på en innehållsförteckningen vet jag inte om jag kan äta den eller inte, det är ett gissel. Det har även diskuteras om glutamat är hälsofarlig, om man till och men kan få cancer av den, men det är inte vetenskapligt belagt.

Jag har aldrig riktigt fått reda på vad som orsakar mina magproblem, sjukvården kallar det för IBS (Irritable Bowel Syndrome), det är ett samlingsnamn på magsjukdomar som de inte riktigt vet orsaken till och det finns inga mediciner eller behandlingar som hjälper mot det. Jag har fått lär mig och leva med mina magproblem. Jag kan nu mer kontrollera mina smärtor så att jag inte kräks av dem. Jag har hitta något som hjälper mina magproblem och det är mjölksyrabakterier i tablettform. Jag äter två tabletter varje morgon och glömmer jag ta dem någon morgon blir jag riktigt dålig fram på dagen. För mig funkar bara tabletterna med mycket bakterier i och ett märke som jag använt i flera år är Lactiplus, som finns på apotek och i hälsokostaffärer. Jag brukar även äta yoghurt med mjölksyrabakterier i. Något annat som hjälper är att äta på regelbundna tider.

För tre år sedan fick jag väldigt svår salmonella från att ha ätit dåligt stekt kyckling, mördarsalmonella som det kallas. Den slog ut alla mina organ i tre månader, jag gick upp femton kilo i vikt och jag kunde knappt äta nånting under den tiden. Då fick jag lära mig att man ska koka ris och äta, den läker magen och tarmarna på något sätt. Det måste vara nykokt ris, man kan inte värma den för då finns inte det som läker kvar. Man kan även koka buljong, glutamatfri buljong, den innehåller alla näringsämnen man behöver. Så under tre månade åt jag ris och buljong för att få i mig näring. Det knepen använder jag alltid så fort jag får perioder när jag mår väldigt dåligt av mina magproblem.

När mitt immunförsvar var i botten på grund av mördarsalmonellan, fick jag även körtelfeber på allting, men det är en helt annan historia.

Jag är inte helt frisk från mördarsalmonellan än, det kan ta väldigt många år innan jag är det, om jag någonsin blir det. Har organen varit utslagna tar det väldigt lång tid att läka dem och vikten som jag har gått upp är fruktansvärt svår att bli av med. Vikten är det enda som syns utan på och det är inte kul att bli tjock när jag alltid har varit van att vara pinnsmal.

På grund av att jag råkade ut för mördarsalmonella har jag fått en massa nya allergier och mina "vanliga" magproblem förvärrats, så nu mer får jag vara ännu försiktiga med vad jag äter. Jag läser på allt jag köper, äter på regelbundna tider, försöker äta så rena råvaror som möjligt, helst ekologiskt och tillagar det mesta själv så jag vet vad jag stoppar i mig. Det är inte så att jag bara äter hemma jämt, jag går gärna ut på restaurang och äter och till vänner och bekanta, men då får jag kolla noga vad som är i maten och försöker även då äta så rena råvaror som möjligt.

Mitt tips till dig som också har liknande magproblem, undvikt natriumglutamat (E621), ät på regelbundna tider, ät mjölksyrabakterier, ät så rena råvaror som möjligt, läs på innehållsförteckningen på allt du köper, om du blir riktigt dålig ät nykokt ris och drick glutamatfri buljong.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar