lördag 26 december 2015

Saffranspäron


På juldagen har min familj som tradition att äta kalkon till middag och saffranspäron till efterrätt. Jag älskar saffranspäron och brukar servera dom med hallonsås eller grädde. Saffranslagen man kokar päronen i är supergod i sig, den kan man servera till glass eller ris a la Malta.

SAFFRANSPÄRON, 8 portioner
8 hårda päron
1/2 l vatten
1/2 g saffran
1/2 dl socker
1 dl honung

GÖR SÅ HÄR
Stöt saffranen i mortel med en sockerbit. 
Koka upp vatten, saffran, socker och honung och låt det koka kraftigt i ca 5 minuter. 
Skala päronen, behåll skaftet. Skär bort en liten bit i botten av päronen så att de kan stå stadigt. 
Ställ eller lägg päronen trångt i en kastrull, häll över saffranslagen och låt päronen sjuda på svag värme i ca 25 - 40 minuter tills de är mjuka. Passa så att dom inte koka sönder. 
Låt päronen svalna i lagen. 
Man kan laga päronen ett par dagar innan de ska ätas, då kan man lagra dom i en glasbruk med lagen. 
Servera med hallonsås eller vispad grädde. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar