På juldagen har min familj som tradition att äta kalkon till middag och saffranspäron till efterrätt. Jag älskar saffranspäron och brukar servera dom med hallonsås eller grädde. Saffranslagen man kokar päronen i är supergod i sig, den kan man servera till glass eller ris a la Malta.
SAFFRANSPÄRON, 8 portioner
8 hårda päron
1/2 l vatten
1/2 g saffran
1/2 dl socker
1 dl honung
GÖR SÅ HÄR
Stöt saffranen i mortel med en sockerbit.
Koka upp vatten, saffran, socker och honung och låt det koka kraftigt i ca 5 minuter.
Skala päronen, behåll skaftet. Skär bort en liten bit i botten av päronen så att de kan stå stadigt.
Ställ eller lägg päronen trångt i en kastrull, häll över saffranslagen och låt päronen sjuda på svag värme i ca 25 - 40 minuter tills de är mjuka. Passa så att dom inte koka sönder.
Låt päronen svalna i lagen.
Man kan laga päronen ett par dagar innan de ska ätas, då kan man lagra dom i en glasbruk med lagen.
Servera med hallonsås eller vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar