tisdag 10 april 2012

Påskmat

Påskbord 

Ägghalvor, laxrullar, sparris och matjesillsröra

Påsktårta

Lamfärsbiffar med fetaost, tzatziki och ugnsbakade morötter 

Ugnsbakade mackor med svamp, sparris och mozzarellaost

Mousserande rosévin

I påsk är det jag som stått för maten eftersom min syster har haft fullt upp med sin utställning. Varken mina föräldrar eller min andra syster kom upp till påsk, så Malin och jag fick hålla tillgodo med varandras sällskap i påskhelgen.
Jag bjöd på laxrullar med vasabikräm, matjesillsröra, sparris med skinka, ugnsbakade sparrismackor med svamp och mozzarella och lammfärsbiffar med fetaost, tzatziki och ugnsbakade morötter.
Till efterrätt harde jag bakat en mandeltårta som jag dekorerade med marsipanfigurer och kanderade blommor.
Jag serverade maten på min servis "Prunus" av Stig Lindberg och till maten serverade jag mousserande rosévin.

Laxrullar
200 g rökt lax
½ paket philadelphiaost
½ tsk vasabi
1 kruka gräslök

Lägg en bit platsfilm på en skärbräda, lägg ut laxen omlott på plasten. Blanda philadelphiaosten och vasabin och bred ut krämen på laxen. Lägg på strån med gräslök. Rulla i hop och lägg i frysen. Ta fram rullen en stund innan servering och skiva den. Låt den ligga och tina i skivor.

Lamfärsbiffar med fetaost        4 portioner, 150 gram färs per person
600 g lammfärs
en finhackad lök eller lökpulver
1 ägg
salt och en nypa peppar
150 g feta ost

Blanda färden med lök, ägg och kryddor. Forma till biffar och bädda in en bit feta ost i varje biff. Stek i grillpanna.
Servera med tzatziki och ugnsbakade morötter.

Tzatziki
1 burk matlagningsyoghurt
1 gurka
salt
pressad vitlök

2 kommentarer: