I mina bullar har jag mycket smör och helst hemgjord mandelmassa. Det är så stor skillnad på hemgjord mandelmassan och den man köper, gör man den själv har man ju koll på vad som är i den och slipper en massa konstiga tillsatser.
SAFFRANSLÄNGD, 2 längder
1/2 tsk salt
13 – 14 dl mjöl
FYLLNING
1/2 dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering
Gör så här:
Värm mjölken och saffranen till 37 grader i en kastrull.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen, salt och socker. Blanda i smöret och lite mjöl i taget så att det blir en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Kvala ut halva degen på mjölat bakbord till en platta på ca 30 x 40 cm .
Bred ut hälften av smöret, strö över häften av sockret och hälften av den rivna mandelmassan.
Vik samman degen två gånger till en längd eller krans, eller rulla ihop och skär till snäckor om du vill göra bullar. Gör likadant med den andra häften av degen.
Lägg längderna/kransarna på bakplåtapapper, lägg bullarna i bullformar och låt jäsa i 30 minuter.
Pensla längderna/kransarna/bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda längderna/kransarna i mitten av ugnen i 25-30 minuter, grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills dom fått fin färg.
HEMGJORD MANDELMASSA
2 1/4 dl socker
2-4 tsk vatten
Skola och skala mandeln. Kör mandeln i mixern till ett fint mjöl, tillsätt socker och lite vatten om det blir för torrt. Kör mixen i 5-7 minuter tills mandeln går ihop till en fast massa. Låt vila i kylskåp.
Skola och skala mandeln. Kör mandeln i mixern till ett fint mjöl, tillsätt socker och lite vatten om det blir för torrt. Kör mixen i 5-7 minuter tills mandeln går ihop till en fast massa. Låt vila i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar