lördag 31 augusti 2013

Världens godaste pärontoscapaj


Bland det absolut godaste jag någonsin har bakat är denna supersmarriga pärontoscapaj. Receptet är egentligen med äpplen och blandade nötter i toscan men jag tycker att det blir så mycket godare med päron och bara mandel, rent himmelskt faktiskt.

PÄRONTOSCAPAJ

PAJSKAL
3 dl mjöl
2 msk socker
125 g kallt smör
1-2 msk vatten

FYLLNING
4 päron

TOSCA
200 g flagad mandel
100 g smör
2 msk mjöl
1 dl socker
½ dl honung

GÖR SÅ HÄR
Blanda mjöl, socker och smör i bitar i en matberedare. Kör ihop till en smulig massa och tillsätt vatten och fortsätt kör snabbt i hop till en deg. Tryck ut degen i en form, gärna med en avtagbar botten ca 28 cm i diameter. Ställ pajskalet kallt i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter mitt i ugnen.
Klyfta päronen och lägg dem i formen och grädda i ca 20 minuter till päronen mjuknat.
Till toscan börjar du med att smälta smöret, tillsätt mjöl, socker, honung och mandel. Låt sjuda i ca 1 minut. Häll toscan över päronen och grädda i ytterligare ca 15 minuter till toscan fått färg. Ta ut och låt svalna.
Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar