tisdag 30 oktober 2012

Pumpapaj & pumpabröd



I min familj har vi firat Halloween i många år och bakat pumapaj. Eftersom det är Halloween i morgon har jag bakat en jättegod pumpapaj och ett smarrigt pumpabröd. Pumpabrödet är lite lik mjuk pepparkaka i både smak och konsistens, saftig och god. Här kommer mina bästa recept.


PUMPAPAJ
Pajskal:
3 dl mjöl
100 g kallt smör
2 tsk socker
4 msk kallt vatten

Blanda mjöl och smör till en smulig deg, tillsätt socker och vatten och blanda till en smidig deg. Låt vila i 20 minuter. Grädda skalet i 175 - 200 grader i 10 minuter.

Fyllning:
2 ägg
1 3/4 dl brunfarin
500 g kokt mosad pumpa
3/4 dl grädde
1 msk söt sherry
1 tsk kanel
½ tsk muskot
½tsk ingefära

Vispa ägg och brunfarin, tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Häll i pajskalet och grädda i 40 minuter eller tills pajen fått färg. Servera med vaniljglass eller grädde.


PUMPABRÖD
2½ dl kokt mosad pumpa
½ tsk kanel
½ tsk muskot
½ tsk nejlika
2 ägg
3 dl socker
75 g smör
3 dl mjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
½ dl mjölk
ev. 1 dl russin eller hackade nötter.

Blanda och häll i en välsmord brödform. Grädda i 200 grader i 60 minuter.

1 kommentar: