En himla bra sak att ha är en mandelkvarn, med den kan man mala mandel så fint att det blir mandelmjöl.
Mandelmjöl behöver man när man ska göra egen mandelmassa och när man ska göra vissa bakverk.
Det är så enkelt att göra mandelmjöl själv men när man ska köpa den färdigt är det så dyrt. Det enda man behöver göra är att skålla mandeln genom att koka den en liten stund i vatten, sen skala och se till att den är torr innan man mal den.
Jag har köpt min mandelkvarn på en loppis billigt, men det finns även att köpa nya för en billig penning.
Mandelmassa är föresten väldigt enkelt att göra själv och då slipper man en massa konstiga tillsatser som det är i den man köper.
Hemma gjord mandelmassa ca 500 gram
200 g sötmandel
2 1/4 dl socker
2-4 tsk vatten
Skålla och skala mandeln. Mal mandeln till ett fint pulver men en mandelkvarn eller i mixern. Tillsätt socker och mixa länge, 5-7 minuter, tills det blir en slät och varm massa. Tillsätt vatten om det blir torrt.
Förvara mandelmassan i kylen inlindad i plastfolie.
snygg är den också!
SvaraRaderaFinns också liknande på Claes Olsson, http://lyckans-smed.blogspot.se/2011/11/jullik-mandelkvarn.html