söndag 14 juli 2013

Utflykt till Mandelmanns


I byn Rörum på Öterlen ligger gården Djupadal som är ett ekologiskt jord- och skogsbruk. Gården drivs av familjen Mandelmann som har både café, butik och trädgård som man kan besöka på sommaren. 

 

Café ligger i huvudbyggnaden där man kan äta deras egenproducerade ekologiska produkter. De har både mat och fika som det gör själva från grunden.


Vi satt i växthuset och åt lunch, de har gjort om det till flera sittplatser och har flyttat butiken som låg här tidigare till en annan större byggnad. 


Mamma och jag delade på en smarrig macka på surdeg med deras egenproducerad kött och hemgjord pesto, till efterrätt delade vi på en jättegod fikonbulle.Efter fikat gick vi runt i trädgården och tittade på alla fina växter, odlingar och även på djuren.


Bredvid husen är trädgården där det odlar blommor, grönsaker och har fruktträd.


Det finns många finna blommor, här är en nästan svart vallmo.


Purjolöken blommar väldigt fint, den ser nästan ut som Allium.


 Här är en annan jättefin vallmo som är i två nyanser av lila.


Vallmons fröställningar är också väldigt vackra.


I dammen odlar de vattenkrasse som det gör soppa på.


Gustav pratar med barnen som är på besök och passar även på att sänker ner träd som ska planeters i dammen så att det blir riktigt genom blöta.


I dammen finns även en massa fåglar, ankor, sothöns, svanar och en massa annat.


De här fruktträdet har jag har aldrig sett förut, det är alldeles ludna kvittenpäron. Undra hur de smakar.


Det finns en massa djur på gården, höns, ankor, fjällkor, hästar och en massa mer. Här är suggan med sina kultingarna som vilar i skuggan.


Runt Rörum är det kulligt och fin, inte alls platt som många tror att hela Skåne är. Åker man på Österlen inser man ganska fort att det inte är det minsta platt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar