fredag 13 april 2012

Moussaka


Härom dagen gjorde jag en himmelskt god moussaka till middag. Det tar ganska lång tid att göra moussaka så jag gör det inte så ofta. Jag fick tag på lammfärs på affären så slog jag till och gjorde en. 
Mamma har ett jättebra recept som alltid blir jättegott.
Det blev så mycket att jag har mat i frysen ett bra tag framöver och det är alltid bra att ha till dagar när man inte har nån fantasi eller inte orkar laga mat.

Moussaka            6 portioner
1 kg auberginer
3-5 hg zucchini
250 g potatis
400g tomater eller passerade tomater
1½ dl olja 
salt

Färsen
500 g lammfärs
50 g riven parmesanost
50 g riven emmentalerost
3 msk skorpmjöl
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
250 g lök
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
1 tsk basilika

Ostsås
50 g smör
1 dl mjöl
4 dl buljong
3-4 dl mjölk
110 g riven emmentalerost
salt och vitpeppar
2 msk skorpmjöl
smör

Skala och skiva aubegin, zucchinin och potatis. i tunna skivor. Stek dem i en panna tills dem fått färg.
Stek löken och lägg sedan i färsen, rör i tomarena när färsen fått färg. Blanda i osten och kryddorna. 
Smörj en gratängform och varva zucchinin, aubergin, potatis och färs, översta lagret ska vara färs. 
Smält smör till ostsåsen, blanda i mjöl och späd med buljong och mjölk. Koka såsen i 5-10 minuter. Balnda i den rivna osten och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över moussakan i formen och strö över ost och skorpmjölet. Lägg på smör klickar. 
Grädda på 200 grader i 30 minuter.   



1 kommentar: