måndag 26 november 2012

Saffransbullar


Jag har ett jättegott recept på saffranslängder, man kan göra kransar eller bulla av samma deg om man vill. Jag gjorde en satts bullar och en längd.
I mina bullar har jag mycket smör och hemgjord mandelmassa. Det är så stor skillnad på hemgjord mandelmassan och den man köper, gör man den själv har man ju kolla på vad som är i den också och slipper en massa konstiga tillsatser.
Egentligen ska det vara vitchoklad som fyllning men jag tycker att mandelmassa är mycket godare och inte lika sött.


SAFFRANSLÄNG,  2 längder
5 dl mjölk
200 g smör
50 g jäst
1 g saffran (2 kuvert)
1/2 tsk salt
2 dl socker
13 – 14 dl mjöl

FYLLNING
75 g smör
200 g mandelmassa eller vitchoklad
1/2 dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering

Gör så här:
Värm mjölken och saffranen till 37 grader i en kastrull.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen, salt och socker. Blanda i smöret och lite mjöl i taget så att det blir en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Kvala ut halva degen på mjölat bakbord till en platta på ca 30 x 40 cm.
Bred ut hälften av smöret, strö över häften av sockret och hälften av den rivna mandelmassan.  
Vik samman degen två gånger till en längd eller krans, eller rulla ihop och skär till snäckor om du vill göra bullar. Gör likadant med den andra häften av degen.
Lägg längderna/kransarna på bakplåtapapper, lägg bullarna i bullformar och låt jäsa i 30 minuter.
Pensla längderna/kransarna/bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda längderna/kransarna i mitten av ugnen i 25-30 minuter, grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills dom fått fin färg.  




HEMGJORD MANDELMASSA
200 g sötmandel
2 1/4 dl socker
2-4 tsk vatten

Skolla och skalla mandeln. Kör mandeln till ett pulver i mixer, tillsätt socker och lite vatten om det blir för torrt. Kör mixen länge, 5-7 minuter tills den blir var och mandeln går ihop till en massa. Låt vila en stund i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar