Jag har ett jättegott recept på saffranslängder, man kan göra kransar eller bulla av samma deg om man vill. Jag gjorde en satts bullar och en längd.
I mina bullar har jag mycket smör och hemgjord mandelmassa. Det är så stor skillnad på hemgjord mandelmassan och den man köper, gör man den själv har man ju kolla på vad som är i den också och slipper en massa konstiga tillsatser.
Egentligen ska det vara vitchoklad som fyllning men jag tycker att mandelmassa är mycket godare och inte lika sött.
SAFFRANSLÄNG, 2 längder
1/2 tsk salt
13 – 14 dl
mjöl
FYLLNING
1/2 dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering
Gör så här:
Värm mjölken och saffranen till 37 grader i en kastrull.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen, salt
och socker. Blanda i smöret och lite mjöl i taget så att det blir en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Kvala ut halva degen på mjölat
bakbord till en platta på ca 30 x 40
cm .
Bred ut hälften av smöret, strö över häften av sockret och
hälften av den rivna mandelmassan.
Vik samman degen två gånger till en längd eller krans, eller rulla ihop och skär till snäckor om du vill göra bullar. Gör
likadant med den andra häften av degen.
Lägg längderna/kransarna på bakplåtapapper, lägg bullarna i bullformar och låt jäsa i 30
minuter.
Pensla längderna/kransarna/bullarna med uppvispat ägg och strö över
pärlsocker.
Grädda längderna/kransarna i mitten av ugnen i 25-30 minuter, grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills dom fått fin färg.
2 1/4 dl socker
2-4 tsk vatten
Skolla och skalla mandeln. Kör mandeln till ett pulver i mixer, tillsätt socker och lite vatten om det blir för torrt. Kör mixen länge, 5-7 minuter tills den blir var och mandeln går ihop till en massa. Låt vila en stund i kylskåpet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar