måndag 9 december 2013

En julig och god efterrätt


Jag gillar färska fikon och så här års är de som allra bäst. En väldigt god och enkel efterrätt med fikon är ugnsbakade fikon med saffranszabaglione, jag gjorde det till efterrätt lördags och det är en favorit så här vid jul.

UGNSBAKADE FIKON MED SAFFRANSZABAGLIONE  6 portioner
12 st färska fikon
50 g smör
lite florsocker
Saffranszabaglione
8 st ägg
2 dl socker
1 g saffran
3 dl marsalavin
GÖR SÅ HÄR:Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och snitta ett kryss i alla fikonen, från stjälken och halvvägs ner i frukten så att den fortfarande håller samman. Smörj en ugnsform eller stekpanna med eldfast handtag med smör och lägg i fikonen. Pudra fikonen med florsocker och lägg en klick smör på toppen av varje fikon. Baka fikonen i cirka 10-15 minuter.
Zabaglione:
Separera äggulorna från vitan. 
Häll gulor, strösocker, saffran och vin i en metallskål. Ställ skålen i vattenbad (i en kastrull med kokande vatten).Vispa kraftigt tills krämen tjocknat och det blir spår av vispen. Ta försiktigt av skålen från kastrullen och vispa 1 minut till.

Servera fikonen tillsammans med zabaglione.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar