torsdag 26 december 2013

Himmelska saffranspäron



En favorit efterrätt vid jul är saffranspäron, det är enkelt och himmelskt gott. Man kan göra dem flera dagar i förväg, då förvarar man dem kallt i en glasburk tillsammans med lagen man kokade dem i. Servera dem med grädde eller hallonsås. Spara lagen du kokade päronen i, det blir en jättegod saffranssås på glass. Jag brukar alltid koka saffranspäron på juldagen till eftersätt, det blir en lätt och god efterrätt.

SAFFRANSPÄRON 4 portioner
4 st fasta päron
2½ dl vatten
0,75 dl honung
1 g saffran

Skalla päronen, behåll kvisten och skär bort en bit i botten så att päronet kan stå upp. Ta en kastrull där päronen står trångt. Stöt saffranen med en sockerbit i mortel. Koka upp vatten, honung och saffran och låt koka i fem minuter. Ställ päronen i lagen, och koka på svag värme i 25-40 minuter till päronen blivit mjukna. Låt päronen svalna i lagen. Servera med grädde eller hallonsås. Hallonsås gör du genom att koka frysta hallon och sila bort fröna så att det blir en slät sås. Servera såsen varm till päronen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar