lördag 1 februari 2014

Sex varor du bör byta till ekologiskt


När jag handlar mat så brukar jag oftast välja ekologiska eller närproducerat. Det må vara lite dyrare men jag vet att jag gör en god gärning till mig själv, vår planet och för dom som odlar eller jobbar med råvarorna. Tänk bara på bananerna, jag har slutat köpa bananer för att det är så mycket gifter i dom och köper jag det någon enstaka gång så blir det etologiskEn del väljer bort ekologisk bara för att det är dyrt, men det handlar om så mycket mer än priset. Det handlar om att tänka på vad det är man egentligen köper, vad man stoppar i sig och hur det påverkar de som odlar, djuren som vi äter och naturen. Nog är det bra mycket bättre och godare att äta en glad gris som har fått växa upp med sin mamma, ätit naturlig föda, fått skuttat runt utomhus och inte fått en massa antibiotika och annan skit i stoppad sig. 

Naturskyddsföreningen har kommit med en lista på sex matvaror som de anser är viktiga att byta till ekologiska alternativ. Läs och begrunda. Vad kan du byta ut?
KAFFE
På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.
BANANER
Bananer är mycket hårt besprutade. På odlingarna används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador.
VINDRUVOR
Vindruvor har tunt skal. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades 26 olika bekämpningsmedel.
MEJERIPRODUKTER
För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.
KÖTT
Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. (Nope, inte brasilianskt, svenskt ska det vara.) Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.
POTATIS
Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward  – en kung som borde störtas!
Källa: Naturskyddsföreningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar