söndag 5 januari 2014

Himmelskt god crêpe suzette


På nyårsafton gjorde jag himmelskt goda crêpes suzette till efterrätt, man steker crêpen, kokar sedan en apelsin kolasås som man lägger ner crêpen i och flamberade det i apelsin likör.


Till det serverade jag en god vaniljglass, mmm. Det måste vara en av det godaste efterrätterna jag någonsin har gjort.

CRÊPE SUZETTE  4 portioner

Crêpes
3 dl mjölk
2½ dl mjöl
2 ägg
1½ msk socker
1 msk neutral olja
1 krm salt
smör till stekning

Sås
1 dl socker
100 g smör
1 dl nypressad apelsinsaft
finrivet skal från en apelsin
ev ½dl Grand Marnier eller annan apelsinlikör till flankeringen

GÖR SÅ HÄR:
Crêpes: Vispa ner mjölet i mjölken till en slät smet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Smält smöret i en panna in för varje crêpe som steks. Grädda tunna crêpe på ganska hög värme och lägg i en trave på en tallrik, vik sedan ihop dem till trekanter.
Sås: Häll sockret i en ganska stor stekpanna med höga kanter. Låt sockret smälta på högvärme, rör inte men peta försiktigt. Tillsätt smöret när sockret har smält och fått en gyllenbrun färg. Rör ihop till en bubblande sås. Tillsätt apelsinsaften, var försiktig för det kommer att bubbla och fräsa. Rör lite och låt såsen koka till den är slät igen. Tillsätt apelsinskalet.
Lägg crêpen i pannan och ös över såsen och låt dem bli varma. Ta bort stekpannan från spisen och häll över apelsinlikören och tänd på så att de flamberas. Servera direkt med en god vaniljglass.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar