Det här är den godaste pajen jag vet, Äppeltoscapaj. Jag brukar variera frukten i den och allra godast blir den med päron. Jag brukar inte blanda olika nötter i toscan utan bara ha flagadmandel för att jag tycker det är godast.
Äppelpaj med nöttosca 10-12 portioner
Pajdeg
|
Blanda vetemjöl, socker och smör i bitar i matberedare. Kör ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg.Tryck ut degen i en form (ca 28 cm i diameter) och ställ den kallt i minst 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min mitt i ugnen.
Klyfta äpplena och lägg dem i formen. Fortsätt grädda ca 20 min tills äpplena börjar mjukna.Nöttosca: Skålla och skala sötmandlarna. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills skalet börjar lossna. Häll nötterna i en handduk och gnid av löst skal. Smält smöret. Blanda ner mjölet och sedan socker, honung och nötter. Låt sjuda ihop 1 min. Häll blandningen över äpplena och fortsätt grädda ytterligare 15 min tills nötterna fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.
underbart gott!
SvaraRaderaja, det är den!
SvaraRadera