onsdag 7 mars 2012

Mumsiga surdegsbaguetter


Tre tjusiga baguetter blev det


Började med att setta en surdeg i lördags


Baguettedeg på jäsning i 20 timmar


Baguetterna är formade och väntar på ugnenI lördags satt jag en surdeg som jag tänkte baka baguetter av, det tar två till tre dagar innan surdegen är klar att användas. Sen när man har en surdeg kan man ha den i kylen, mata den och använda den när man vill. Det är så himlagott med surdegsbröd och så är det mycket nyttigare än vanligt köpt bröd. Det här är ett jättebra recept på surdeg som garanterat funkar, jag har alltid misslyckats med surdeg förut och bara fått stenhårt bröd som inte går att äta.
Dom mumsiga baguetterna tar två dagar att göra eftersom dom ska kalljäsa i kylen i 20 timmar men det är det värt för dom är så himlagoda.
Den tjusiga baguetteplåtet fick jag i födelsedagspresent av mina systrar, en jättebra och användbar present.


Vetesurdeg
100 g grovrivet äpple utan skal
250 g vetemjöl
200 g vatten

Rör ihop allt i en stor burk med lock. Rör om noga morgon och kväll. Efter en till tre dygn börjar surdegen att bubbla fint då är den klar att användas.


Härliga surdegsbaguetter
7 g jäst (ca 1/8 paket)
125 g vetesurdeg
200g (2dl) vatten
1/2 mask salt
2 msk vetekli 
300 g vetemjöl

Smula jästen och rör ut den i surdegen och vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en jämn deg. Täck med plastfolien och låt jäsa i kylen i ca 20 timmar.
Sprid ut mjöl på ett ett bord och stjälp upp degen. Vik degen en gång över sig själv så att båda sidorna är väl mjölade. Dra ut degen till en rektangel, ca 15 x 25 cm. Dela degen i tre långa delar. Vrid med lätt hand till baguetter och lägg i en baguetteplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medans ugnen värms till 250 grader. Sätt in pålåten och spreja med vatten upptill och nertill i ugnen. Grädda i ca 12 minuter eller tills baguetterna fått rejält med färg. Låt svalana på galler under bakduk. Sen är det bara att njuta.
Lycka till! 

2 kommentarer:

  1. Jag håller helt med; underbart gott (o helt värd att vänta på att syster göt jobbet ;-)!

    SvaraRadera
  2. Dom tog slut lite fort bara :^)

    SvaraRadera