Min absoluta favorit efterrätt är Créme Brûlée, den blir krämigt god med en himmelskt knäckig yta. Det är så enkelt att göra också. Det är bra om man har en brännare till att bränna av sockret på toppen med. Godast blir det om man strör över socker två gånger och bränner av den, då får man en väldigt knäckig yta. En brännare kan man köpa billigt lite över allt nu för tiden.
Créme Brûlée 6 portioner
6 små ungssäkra poertionsformar
6 äggulor
1 vaniljstång
3 dl grädde
2 dl standardmjölk
3/4 dl socker
1 dl farinsocker
Värm ugnen till 150 grader. Lägg äggulorna i en bunke och ställ åt sidan.
Häll grädden och mjölken i en tjockbottnad kastrull, dela vaniljstången på längden och skapa ur den och lägg allt i kastrullen. Koka gräddmjölken och vaniljen ett par minuter under omrörning. Vispa äggulorna lätt. Ta bort vaniljstången från gräddmjölken. Häll lite av den kokta gräddmjölken över äggulorna under omrörning. Slå på resten av gräddmjölken och fortsätt röra till krämen tjocknat. Häll krämen i portionsforma. Placera formarna i en långpanna med vatten och ställ dom mitt i ugnen. Grädda i ca 30 minuter. Ta ut formarna och låt dom svalna. Strö över farinsockret och bränn av dom med brännaren eller ställ dom längst upp i ugnen på grillläge. Sockret ska smäla och börja bubbla. Då får du en underbar knäckig yta, mmmm.
Underbart; det får du bjuda mig på när du kommit hem med! ;-)
SvaraRaderaDet ska jag göra :^)
SvaraRaderaNär skall sockret tillsättas?
SvaraRadera