lördag 8 december 2012

Julmarknad på Jamtli


Idag var vi på Jamtlis julmarknad, det är Sveriges största och mysigaste julmarknader. Den är alltid fredag, lördag och söndag vid 2:a advent. Det är en traditionell julmarknad där det säljs en massa härligt hantverk, god lokal mat, pyssel och prylar, men inget krimskrams. Det är så befriande att slippa krimskaramset som finns på nästan alla andra marknader.
Det är inte bra saker att köpa på marknaden, det är körer som sjunger, dans runt julgrannen till Lindkvistarna och lite tävlingar och skoj.
Vi införskaffade en massa ätbart, tunnbröd, renhjärta, rökt lax  godis och ost. Sånt som vi ska ta med till Skåne till jul och sånt vi kommer att njuta av själva nu på en gång.


Det är tradition att gå på Jamtlis julmarknad, det måste man göra varje år för att få den rätta julkännslan och så är det så otroligt mysigt.
Att bedöma av folkmängden som vallfärdade hit idag är det nog inte bara vi som har den traditionen utan nästan alla från länet. Det var ju inte bara folk från länet som var där utan väldigt mycket Norrmän, Ryssar, nåra Tyskar med ett tv-tem som filmade marknaden och folk från övriga Sverige.
Norrmän har vi mycket av i vanliga fall också och det ska vi vara glada över för hur skulle vår lilla stan överleva utan dem.


Granpix tävling, veteranskoter

Granprix, veteranbil

Varje år hålls en tävling som heter Granpix. Förr om året har det varit granar som har blivit pyntade på olika kreativa sätt, men i år är temat "Julpimpa" dit veteranfordon. Tävlingen var lägligt placerad vid 50-tals macken. En gammal skoter med kälke, en gammal volvo med skidor och gran på taket och en massa anat har "julpimats". En jättekul idé att hitta på nått nytt.


Marknaden håller till över hela friluftsmuseet, både utom hus och inne i alla gårdar och hus. Många klär sig i tidsenliga kläder, det blir en så mysig atmosfären av det. Hästskjutsar åker förbi och andra djur finns också ute som getterna, renar och slädhundar. 

Jag vid Per Albin torpet


Man kan även åka ångtåg från stationen ner på stan till Jamtli och även hoppa på vid västra station. Det är så trevligt och ger en gammaldags känsla när tåget kommer puffandes.

Vi har haft en jätte trevlig och mysig dag med mycket julstämmning. Vi har druckit varmchoklad med vispgrädde, ätit laxstut, hejat på vänner och bekanta och gjort bra inköp som vi kan njuta av hela julen och vädret var helt perfekt, -10 grader och lätt snöfall, kan inte bli bättre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar